Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
10 Postów
amd
(amd)
Wiking
KOD to targowica sprzedaja Ojczyzne zeby uzyskac prywatne korzysci finansowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
chart napisał:

Jechałem czerwonym tramwajem socjalizmu aż do przystanku „Niepodległość”, ale tam wysiadłem. Wy możecie jechać do stacji końcowej, jeśli potraficie, lecz teraz przejdziemy na „pan”

oznajmił w 1918 r. dawnym towarzyszom z PPS.
Tyle w temacie dlaczego był w PPS Marszałek

Pilsudksi cale zycie wierny byl socjalistycznym idealom,ktore tak skrzetnie dzisiaj sa zamiatane pod dywan
Bolszewizm jest czysto rosyj­ską chorobą. Nie zapuszcza on głęboko ko­rzeni w krajach, które nie są rdzennie rosyjskie. Podstawową zasadą rosyjskiego bolszewizmu jest zemsta kla­sowa. Zwykłym ideałem socjalisty jest powszechna równość pewnych praw; nie jest to tym, czego chce bolszewik rosyjski. Pragnie on obalenia dawnego porządku rzeczy. Jego myślą przewodnią jest panowanie proletariatu i ucisk tych, pod któ­rych uciskiem poprzednio pozostawał i których miejsce sam zajął. Jest to dziedzictwo dawnego rosyjskiego ustroju socjal­nego, w którym poddani traktowani byli jak śmiecie, przez swych panów. Bolszewizm ma może przyszłość przed sobą w Rosji środkowej, gdzie ustrój ten panował, ale nie w pro­wincjach Bałtyckich.

Józef Piłsudski w wywiadzie dla magazynu Time, 8 października 1919 r.
quote Obcą jest nam wszelka nienawiść plemienna i narodowościowa. Bojownicy wolności wszystkich krajów i narodów są naszymi braćmi. Umiemy hołd oddać wszelkiej wielkiej myśli, w jakimkolwiek języku się zrodziła, umiemy uczcić wszelkiego poetę i myśliciela, jakikolwiek naród go wydał. - J.Piłsudski. Źródło: Z powodu jubileuszu Puszkina, Robotnik nr 31, 4 czerwca 1899
Pilsudki wyrzekl sie katolicyzmu,i przeszedkl na protestantyzm,kler popadajac w furie na lozu smierci przepedzil pastora,by odprawic wbrew woli marszalka pochowek.Polska podpisala konkordat z Watykanem dopiero w 1925r.,w Berezie kartuskiej pilsudczycy torturowali narodowcow.
www.racjonalista.pl/kk.php/s,1722
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
chart
(chart)
Początkujący
Jesteśmy daleko od tego okresu i zostają nam tylko spekulacje .Ja raczej odbieram jego poglądy socjalistyczne jak naturalny rozwój osobowości . On sam mówił,cytat ,,. Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem ,,. Nie ma idealnego ustroju , to wie każdy .Ale zgadzam się z panem że bolszewicki komunizm , to jest czarna karta w historii ludzkości .Tylko jest jedno ale ,czy to Rosjanie sami chcieli ,czy zostali w to wrobieni .To też jest temat rzeka pozdrawiam .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
amd
(amd)
Wiking
Józef Piłsudski byl niemieckim agentem tak samo jak Lenin i Petru za dulary od banksterow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
chart
(chart)
Początkujący
chart napisał:
Jesteśmy daleko od tego okresu i zostają nam tylko spekulacje .Ja raczej odbieram jego poglądy socjalistyczne jak naturalny rozwój osobowości . On sam mówił,cytat ,,. Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem ,,. Nie ma idealnego ustroju , to wie każdy .Ale zgadzam się z panem że bolszewicki komunizm , to jest czarna karta w historii ludzkości .Tylko jest jedno ale ,czy to Rosjanie sami chcieli ,czy zostali w to wrobieni .To też jest temat rzeka .
Jeszcze na temat zmiany wyznania .Józef Piłsudski zmienił wyznanie i dokonał konwersji do Kościoła ewangelicko-augsburskiego, aby móc wziąć ślub z Marią Koplewską, primo voto Juszkiewiczową. A skoro ślub katolicki nie był możliwy dlatego, że była ona mężatką, Piłsudski ożenił się z Marią 15 lipca 1899 w luterańskim kościele w Paproci Dużej.Możemy w ten sposób dyskutować długo co jednego nie zmienia

WIELKIM CZŁOWIEKIEM BYŁ .

Za co należy mu się szacunek pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
A apartament na Żoliborzu to za czyją kasę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
chart
(chart)
Początkujący
amd napisał:
Józef Piłsudski byl niemieckim agentem tak samo jak Lenin i Petru za dulary od banksterow

Józef Piłsudski był płatnym agentem japońskim, austriackim, wreszcie niemieckim .

Wielki cel uświęca środki , czy teraz pisalibyśmy po Polsku gdyby nie on , raczej nie pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
amd
(amd)
Wiking
To nie Józef Piłsudski negocjowal powstanie Polski bo siedzial w więzieniu w Magdeburgu,Poczytaj kim byli książę Zdzisław Lubomirski, arcybiskup Aleksander Kakowski i hrabia Józef Ostrowski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
chart
(chart)
Początkujący
amd napisał:
To nie Józef Piłsudski negocjowal powstanie Polski bo siedzial w więzieniu w Magdeburgu,Poczytaj kim byli książę Zdzisław Lubomirski, arcybiskup Aleksander Kakowski i hrabia Józef Ostrowski.
Zwycięstwo ma wielu ojców , tylko klęska jest sierotą . Ja historii Polski nie mam zamiaru pisać na nowo .Komuniści tak już namieszali że wszystkiego odkręcić się nie da , Tak jak Bitwa pod Grunwaldem ,nie było tam uzbrojonych chłopów polskich , których to walczących dzielnie z niemieckim najeźdźcą możemy zobaczyć w filmie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok